Initiële vraag opdrachtgever

Als communicatiedeskundige kun je in opdracht van een opdrachtgever werkzaamheden verrichten. De opdrachtgever is bijvoorbeeld een manager in (je eigen of een andere) organisatie, heeft een eigen bedrijf, of is bestuurslid van een vereniging. De core business van de opdrachtgever hoeft dus helemaal niet te liggen op het terrein van communicatie. Sterker nog: “we weten hier zelf niet zoveel van af en vragen daarom jullie hulp” zei een opdrachtgever van een horeca onderneming pas geleden nog. De opdrachtgever komt met een vraag bij je. Deze vraag noemen we de initiële vraag. Dit is het allereerste begin. Je gaat deze vraag van de opdrachtgever ombouwen naar een adviesvraag passend bij je rol als communicatiedeskundige. Kijk dus kritisch naar deze initiële vragen.

Voorbeelden initiële vragen.

In reclame wordt veel geld geïnvesteerd en reclamemakers willen dan ook graag we­ten of hun commercial effect heeft ge­had. Een initiële adviesvraag kan zijn: Heeft mijn reclame effect?

Een ondernemer heeft veel geld gestoken in het ontwikkelen van de identiteit van de organisatie. Hij vraagt zich af of het imago wat de klant heeft wel past bij de identiteit. Een initiële adviesvraag kan zijn: Komt het imago van mijn bedrijf overeen met de gewenste identiteit?

Twee bedrijven zijn samengevoegd en er heeft een reorganisatie plaats gevonden. Er wordt geconstateerd dat taken niet goed worden uitgevoerd, dat er flink gemopperd wordt binnen het bedrijf en dat uiteindelijk klanten wegblijven. De manager vraagt zich af of de interne communicatie wel goed loopt. Een initiële adviesvraag kan zijn: Hoe kan de interne communicatie verbeterd worden?

Een ondernemer is een internetbedrijf begonnen en wil graag dat klanten zijn producten kopen. Hij weet niet of de klanten het bedrijf wel kennen.  Een initiële adviesvraag kan zijn: Hoe zit het met de naamsbekendheid van mijn bedrijf?

Een bedrijf merkt dat collega-bedrijven steeds meer aan Social Media doen. Hij ziet deze trend ook in de samenleving. Een initiële adviesvraag kan zijn: Mijn bedrijf moet ook aan Social Media doen, maar hoe?

Om de initiële vraag van de opdrachtgever te kunnen beantwoorden ga je eerst kijken of de initiële vraag de lading dekt. Je gaat dieper in op de situatie om een adviesvraag te formuleren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s